Skopje
Vanuit Ohrid is het zo’n 2,5 uur rijden naar de hoofdstad van Macedonië: Skopje. De stad heeft een prachtig centraal plein en een gezellig oud centrum. Er zijn natuurlijk prachtige kerken en musea te bezoeken, maar ook het huis waar Moeder Teresa wordt herdacht. Een korte beschrijving van deze bijzondere stad.
De Macedonische hoofdstad Skopje is hard op weg om weer één van de mooiste steden in de Balkan te worden. U leest er veel meer over in onze actuele reisgids Noord-Macedonië. Overal worden gebouwen en straten opgeknapt. Er zijn prachtig gerestaureerde pleinen en kerken, moderne winkels, draadloos internet… Er worden miljoenen geïnvesteerd om de stad, waar ongeveer een miljoen mensen wonen en die zo rijk is aan historie, aantrekkelijk te maken voor toeristen. Want als een feniks herrijst Skopje uit de puinhopen van de grote aardbeving van 1963 aardbeving. Die verwoestte tachtig procent van de stad, zo’n duizend mensen kwamen erbij om het leven. De klok van het oude, vervallen station staat nog steeds, als stille getuige, stil op het tijdstip van die ramp: zeventien minuten over vijf in de ochtend van 26 juli 1963. Het is een goede plek om een stadswandeling te beginnen. In het gebouw is nu het museum van Skopje. Er is, gek genoeg, geen tentoonstelling over die allesvernietigende beving te zien, maar je vindt er een eenvoudige presentatie van archeologische vondsten.
Op een steenworp afstand van het oude station is het centrale plein Plostat. Hoog op zijn paard kijkt Alexander de Grote, één van de beroemde grondleggers van het Macedonische rijk, uit over de stad en de rivier de Vardar, die dwars door het centrum van Skopje kronkelt en waar de inwoners in de zomer de broodnodige verkoeling vinden. Overdag glinstert het standbeeld in de zon, ’s avonds is het prachtig zachtgeel verlicht, net als de rest van het grote plein. In de verte ligt het Skopsko Kale, een fort uit vermoedelijk de 11e eeuw. Gelegen op het hoogste punt in de oude stad, ook al zo mooi verlicht.
Vanaf het plein is het een korte wandeling, over de eveneens in oude glorie herstelde stenen brug uit de 15e eeuw, naar de Turkse wijk. Op bijna ieder straathoek kringelt rook naar boven. Bedrijvige handen keren vlees op de grill. Het is tijd voor de lunch en dat kun je het beste doen op één van de vele terrassen in de Turkse wijk. Het is druk, want niet alleen toeristen, maar ook inwoners van Skopje komen hier graag eten, vanwege de kwaliteit en de lage prijzen.
Sinds het jaar 2000 staat er een metershoog kruis op de heuvel, net buiten Skopje. ‘s Avonds is ie verlicht, zodat je m niet kunt missen… Wie naar dit ‘Millenniumkruis’ wil, kan voor 100 Dinar (1,50 Euro) de in 2009 door Oostenrijkers aangelegde kabelbaan nemen. Halverwege die heuvel, onder het kruis, staat Manastir Sveti Pantelejmon. Het is een prachtige, kleine orthodox-christelijke kerk, bewonder de eeuwenoude muurschilderingen in het kerkje, dat waarschijnlijk begin negende eeuw werd gebouwd. Er is uiteraard een restaurant bij, want ze houden hier van eten. De Joegoslavische oud-president Tito zou hier een regelmatige gast zijn geweest, Het uitzicht over Skopje, met in de verte de besneeuwde bergtoppen, is prachtig.
Dit is een klein aantal ‘hotspots’in Skopje. Veel meer hoogtepunten vindt u in onze reisgids Noord-Macedonië.